Dränering i trädgården

Idag faller mycket mer regn under en mycket kort tidsperiod. Med den nuvarande klimatutvecklingen måste trädgården ta itu med enormt kraftigt regn flera gånger om året. Så se till att din trädgård är förberädd. Välj rätt dränering för din trädgård.

Stengången

Först av allt måste du ta hänsyn till att du inte bara sätter stenarna till gången. Du ska se till att du faktiskt härdar jorden helt först. Regeln är att härda upp till en tredjedel. Den stora fördelen med stengångar är att det blir många springor mellan stenarna. Detta gör att vattnet sjunker till botten via den underliggande sandbädden. Detta är naturligtvis svårare med större stenplattor.

Skapa en sluttning

Beläggning bör alltid läggas med en sluttning. Lutningen är den mycket lilla sluttningen som stenytan måste göra för att få bra dränering. Anta alltid en tum per linjär meter, så att hela förblir fin och platt, men så vattnet inte kommer att skapa pölar. För att skapa denna lutning ordentligt kan det vara användbart att använda en andningsnivå i form av en konstruktionslaser. Med ett sådant pass kan du exakt mäta en mycket liten sluttning.

Diken eller rören

Dräneringen ska alltid rinna bort från huset för att förhindra att vatten tränger in i väggar och / eller träkonstruktioner. Du kan välja att tappa regnvattnet till gränserna. Om du har använt en hel del stenar i designen är det bättre att välja dräneringskanaler (eller regelbunden rengöring på grund av löv etc.) eller dräneringsputor. Ansluten till regnvattenavloppet eller till och med dammet om designen är lämplig. Du kan också skapa vattendränering med dike eller dräneringsrör. Konstruktionen av en så kallad grusväska eller infiltrationslåda kan också erbjuda en lösning. Detta gör att vattnet gradvis sjunker i grundvattnet. Hur är det med den gammaldags regnfat. Det är naturligtvis också möjligt och är helt hip igen. Praktiskt och miljövänligt för vattning av krukor och växter!

Tänker och gör

Underskatt inte mängden regn. Det skulle vara synd om du först ser ut efter trädgårdsbyggandet att dräneringen visar sig vara otillräcklig. Om du är osäker på om dina beräkningar uppfyller förväntningarna gör det aldrig något att en av våra experter från Göteborg tar en titt på dem.